Genel

Uluslararası Kariyerli Spor Mezunları: Falma Tuba Yağcı

Spor Derneği ve Spor Bilimleri Topluluğu – SBT işbirliğiyle ülkemizde yetişmiş ama hali hazırda kariyerine yurt dışında devam eden spor mezunlarıyla sizleri buluşturmaya devam ediyoruz.
İkinci konuğumuz kariyerini Avrupa’nın bir çok ülkesinde geçirmiş olan Falma Tuba Yağcı. Konuğumuz, Gazi Üniversitesi SBF mezunu olup bilişim alanında uzmanlaşmıştır.


Merhaba, ben Tuba Yağcı, 2016 Gazi Besyo-Rekreasyon bölümü mezunuyum.

Gazi Spor Bilimleri Fakültesi’nden önce, 2012 yılında CBU Türkçe Öğretmenliği bölümünü de bitirmiştim. Türkçe Öğretmenliği mezunu sedanter bir birey olarak spor bilimleri fakültesine başlamış olsam da eğitim aldığım süre boyunca yarı maraton koşmaya başlayıp, spor kulüplerine üye olarak farklı branşlarda okuduğum bölümle bağlantılı olarak aktif ve sağlıklı bir hayat yaşamayı hedefleyerek trekking, oryantiring, quidditch gibi spor dallarıyla ilgilendim.

2010 yılında Tema Vakfı gönüllüsü olarak başladığım AB projelerine katılım sürecim, ilerleyen yıllarda Erasmus+ başlığı altındaki diğer projelerle devam etti. Yaklaşık on sene yurtiçi-yurtdışı spor, ekonomi, hukuk, ekoturizm ve insan hakları başlıkları altında birçok farklı projede yer alarak hem kendimi birden fazla alanda eğitmiş hem de birçok farklı yer görme şansı elde etmiş oldum.

Kısa süreli bu değişimler dışında, Gazi Üniversitesi aracılığıyla AB gönüllüsü olarak Portekiz’de yaşamaya başladım. Sonrasında dil eğitimi icin Aupair aracılığıyla ile İngiltere, eğitim sonrası tekrar AB projeleri ve WorkAway programları aracılığıyla sırasıyla Fransa, Italya ve Hollanda da yaşayıp 50’den farklı ülke gezme şansı elde ettim. Açıkçası birkaç yılım kariyere yatırım yapmak yerine kendimi tanımak, farklı kültürler keşfedip ne yapmak istediğimi anlamakla geçti. Geri dönüp baktığımda doğru bir karar aldığımı düşünüyorum. 

2019 yılında master eğitimi için tekrar Portekize dönerek teknoloji(IT) alanında bir şirketle anlaşıp çalışmaya başladım. Yaklaşık 4 senedir Lizbon’da yaşıyor ve teknoloji alanında kendime bir kariyer inşa etmek için eğitimler alıyorum.

Aslında yeni mezunlara değil, öğrencilere tavsiyelerim var. Dernek kulüp ve okul etkilinliklerinde aktif bir rol oynarlarsa bu çerçeveden tanışacakları insanlar, girdikleri ingilizce dilinde ’network’ ile ifade edilen sosyal çevre, onlara bambaşka bir dünyanın kapısını açabilir.

Özellikle öğrencilik süresince Erasmus ve Work Away gibi programlara katılıp deneyim kazanmalarını tavsiye ederim. 

Yurt dışında çalışmak isteyenler için tabi ki ilk öncelik dillerini geliştirmek olacaktır. Etkili bir CV(Resume) tabi ki çok önemli ancak çalışılmak istenen ülkeye özellikle Erasmus staj, dil okulu, Erasmus AB projesi gibi bir program aracılığıyla ile de gidip şirket ya da spor salonlarıyla birebir görüşmenin daha etkili olacağını düşünüyorum.

Ülkesine göre değişmekle birlikte yüksek lisans yapmak oturum ve çalışma izni de saglayacağı için benim gibi tamamen alan dışı bir sektörden de uzmanlaşıp, iş bulunup farklı kariyere dahi geçiş yapılabilir. Spor alanında bir kariyer inşa etmek spor alanında master yaparken tabi ki daha kolay olacaktır.

Ülkeye hatta şehre göre değişmekle birlikte, Avrupa ve dünyada giderek artan ev sorununu hesaba katarsak paylaşımlı evlerde yaşamak gerekebilir ancak hepsi yaşanılan ülkeye şehre ve beklentiye göre değişmektedir.

Spor Derneği
Basın ve Medya Kurulu

İlgili yazılar

Hoşgeldin Ramazan

Admin

Mete Erol Yeniden Sutopu Federasyonu Başkanı

Admin

Türk Vücut Geliştirmeciler

Admin