Genel

OLİMPİYATLAR SONRASI İÇERİDEN BİR DEĞERLENDİRME

Ülkemizde sekizin üzerinde federasyonla çalışarak olimpik hazırlık süreçleri içerisinde bulunan derneğimiz Ankara İl Temsilcisi Murat Atıl’dan olimpiyatların içerisinde olan bir bilim insanı olarak önemli açıklamalar var.

Murat Atıl:
“.2024 Paris Olimpiyat Oyunları 11 Ağustos itibariyle tamalandı. Açılış-Olimpik süreç ve kapanış titiz bir organizasyona örneğiydi. Paris ve Olimpiyatlar; iç içe girmiş iki benzer ruh ancak bu kadar iyi ifade edilebilirdi… Olimpiyat meşalesinden, 1894’te Olimpiyat Komitesi’nin ve Olimpiyatların babası Baron Pierre de Coubertin mirasına yaptıkları naif göndermelere kadar..!
Ancak; Türkiye için çok da parlak bir Olimpiyat olmadı Paris 2024. 18 branşta 102 sporcu ile Oyunlarda yeralan Türkiye 5 bronz ve 3 gümüş madalya ile sıralamada 64. oldu
Şimdi kılıçlar çekildi..! Eleştiri zamanı..!

Bu kariyerimin 6. olimpiyatı idi ve son 4 olimpiyatta birlikte hazırlandığım sporcular vardı. Bu süreçte ısrarla spor bilimlerine yasladım hep omurgamı, aldığım eğitimi mesnet aldım. Kendimi geliştirme kaygım hâla devam ediyor. Birçok federasyonda milli takımlarda görev aldım. Yapılan eleştiriler bana o kadar aşikar ve kendini tekrar eder geliyor ki; haksız da değiller..! Bu süreçte kendilerine sunduğum Spor Bilimleri kılavuzundan ellerinden geldiği kadar yararlanmaya çalışanlar da oldu, benden nefret edip geleneksel alışkanlıklarına devam edip kendi geçmişlerinde yapıp sarı kağıtlara kaydettikleri antrenmanlara gömülen de..! İnanın çok grift bir yapı. Ama asıl problem; yöneticilerin spordan çok siyasete yakın oluşlarıydı. Kendi siyasi bekalarını Türk sporundan ve sporcusundan ( ve tabiki spor adamından ) önde tutmalarıydı.
Avrupa Şampiyonaları, Dünya Şampiyonaları ve hepsini kapsayan Olimpiyatlar. Bir olimpik süreç planlanırken; sağlıklı bir plan ancak uzun vade dediğimiz 3 olimpik dönemi (12 yıl ) kapsayancak şekilde yapılırsa kontrollü ve ayakları yere basan işler yapılabilir. En kötü senaryoda 2 olimpik dönemi ( 8 yıl ) içerisine almış bir periyodizasyona ihtiyacınız vardır.

Bunu neden söylüyorum; bu haklı eleştirileri yaparken sorumluları minimum 8-10 yıl öncesinden günümüze yapılan hataların öznelerinde aramalıyız. Bu süreç içerisinde Spor Bilimlerine inanmayanlarda, sporcularımıza ve iyi eğitimli spor adamlarımıza itibar etmeyen yöneticilerde aramalıyız..

İşte tam bu noktada göreve sadece iki ay önce atanmış Spor Hizmetleri Genel Müdürümüz Veli Ozan Çakır’dan bahsetmek istiyorum. Öncelikle bir akademisyen ve bir spor bilimcisi.. Uzunca bir süre Modern Pentatlon federasyon başkanlığını son derece başarılı bir şekilde sürdürdü, 2020 de 1 sporcu ile katılarak olimpiyat 5.liği ve 2024’te 2 sporcu ile katılım sağlayıp Olimpiyat 6. sonuçları elde edildi.

Paris’te tüm müsabakaları amatör bir ruhla seyredip, sporcular ile tek tek ilgilenip motive etmeye çalıştı. Oyunlar ve maçlar arasındaki heyecanını sizlere anlatamam.

İşte artık çok sağlam ve tutarlı bir şekilde sahip çıkmamız gereken bir Genel Müdürümüz var. Yapılan keskin ve bir o kadar da haklı eleştirilerden sakınmamız gereken; atamalarını, icraatlarını, Spor Bilimlerine sahip çıkışını yakından izlememiz gereken ve minimum 2 olimpik dönem iş başında kalmasını umacağımız bir Genel Müdür.

Yani artık bir “el fenerimiz” var.. Artık yolumuzu karanlıkta el yordamıyla değil, Spor Bilimlerinin aydınlığı ile bulabilme fırsatı doğdu.! Lütfen eleştirilerimizi yaparken bu el fenerini kırmamaya özen gösterelim…🙏 Saygılarımla…”

Spor Derneği
Basın ve Medya Kurulu

İlgili yazılar

Taha Akgül 6. kez Avrupa Şampiyonu

Admin

Cumhuriyet Bayramı

Admin

24Kasim

Admin