Türk sporundaki başarılı ve lider kadın sporcularımızı sizlerle buluşturmak için “Sporda Kadın” etkinliklerimiz devam ediyoruz.
Son söyleşimizde yelkende ilk kez 470 sınıfında ülkemize olimpiyat kotası kazandıran sporcularımız, Okyanus Arıkan ve Beste Kaynakçı’yı konuğumuz olmuştu. Şimdi ise bu haftanın konuğu; Halterde uluslararası başarıla imza atan sporcumuz Sümeyye Kentli. Sümeyye Kentli, spora nasıl başladı? Halterde bir kadın olarak ilerlemenin zorlukları ve artıları nelerdir? Merak edilen tüm soruları cevabı, gönüllümüz ve Sporda Kadın sayfası kurucusu Esra Küçükyalçın moderatörlüğündeki sohbetimiz ve onun röportajında!
Söz Sümeyye Kentli’de !
⦁ Halter geçmişinizden kısaca bahseder misiniz? Haltere ilk nasıl merak sardınınız? Nasıl ve ne zaman başladın?
Haltere 11 yaşında başladım. Beden eğitimi öğretmenim aynı zamanda halter milli takım antrenörüydü.Okulda bulunan spor salonunda yeni sporcular yetiştiriyordu ve benide salona davet etti.Bende küçük yaşlardan beri spora karşı çok ilgiliydim.Beden eğitimi öğretmenimin davetiyle haltere başladım.Kısa sürede Türkiye şampiyonasında madalya aldım ve milli takıma seçildim.
⦁ Şampiyonluklar listen var ama en çok hangi şampiyona seni heyecanlandırdı ve neden? Anlatır mısın?
Bence ilk müsabakalar hiçbir zaman unutulmaz.Beni en çok heyecanlandıran müsabaka Polonya da yapılan yıldızlar avrupa şampiyonasıydı.İlk yurt dışı müsabakam ve ilk avrupa şampiyonluğumdu. Bu madalyayı kazanmak beni çok motive etti.Haltere devam etmem gerektiğini ve bu işi gerçekten benimseyerek yapmam gerektiğini anladım.İlk defa istiklal marşımızı okutmuştum.Bu duygunun tarif edilemez olduğunu farkettim.
⦁ Öğretmenlik de yapmıştın. Öğrencilerin de seni takip ediyor mu?
Şemsim Tebrizi İmam Hatip Ortaokulunda Beden eğitimi öğretmenliği yapmaya devam ediyorum.Beni de beden eğitimi öğretmenim keşfetmişti.Bu nedenle öğretmenlerimizin spor alanında çok önemli olduğunu düşünüyorum.Öğrencilerime bir rol model olmak istiyorum.Çok güzel geri dönüşler alıyorum. Çocuklar özellikle pandemi döneminde evde sıkılıyorlar.O yüzden beden eğitimi derslerini daha çok sevmeye ve spora daha fazla ilgi duymaya başladılar.Onlardan evde spor yaparken video çekmelerini istedim ve çok güzel videolar aldım.Böylece hem spor yapmış hemde eğlenceli vakit geçirmiş oldular.
⦁ Halter sporunu kadınlara yakıştıran az sen ne düşünüyorsun? Bizimle paylaşabilir misin?
Sporda cinsiyetçiliğin olmaması gerektiğini düşünüyorum. Kadınlar her alanda olmalıdır.Kadınların isteyince başaramadığı hiçbirşey yok. Tabi insanların ön yargıları olabiliyor. Halterin kadın sporu olmadığını, sağlığa zararlı olduğunu ve boy kısalttığını söyleyen insanlarla karşılaştım.Ama ben her zaman olumlu düşünüyorum. Başarının bu ön yargıları kıracağını biliyorum.Çok kezde karşılaştım.Halterin kadın sporu olmadığını söyleyen insanlar siz başarılı olduktan sonra sizinle gurur duyduğunu söyleyebiliyorlar. Şunu da unutmamak lazım dünyanın en iyi sporcuları , kadın yada erkek her birini bir kadın doğuruyor.
⦁ Antreman ve yarışlardan bahsedebilir misin biraz? Ne kadar zamanını alıyor?
Spor hayatımın her alanını kaplıyor diyebilirim.Son Avrupa Şampiyonası 2020 yılında nisan ayında yapılacaktı.Pandemi sebebiyle haziran ayına ertelendi ve daha sonra 2021 yılına ertelendi.Bu yarışma için aslında yaklaşık 1 senedir çalışıyorum.Son 4 aydırda milli takım kampındaydım.Haftada 6 gün antrenman yapıyorum.3 gün çift 3 gün tek antrenman şeklinde. Kamp haricinde yine aynı şekilde haftada 6 gün antrenman yapıyorum.Pazar gününü dinlenme günü yapıyorum.
⦁ Tabi sormazsam olmaz , bize başından geçen ve hiç unutamadığın bir anından bahseder misin?
İlk defa katıldığım Peru da yapılan dünya şampiyonasında 1 kg ile madalyayı kaçırmıştım.Daha sonra rakiplerimden 2 sporcu dopingli çıktı sıralamam düzeltildi ve dünya 2.liğine ulaştım.Hayatımın dönüm noktalarından biri diyebilirim.Dünya 2.si olmam kendime olan özgüvenimi ve başarma hırsımı arttırdı.
⦁ Gönül verdiğin haletr sporu ile ilgili hayallerin, hedeflerin var mı?
En büyük hedefim her sporcunun olduğu gibi olimpiyatlara gitmek ve olimpiyatlarda madalya almak. Tokyo olimpiyatlarına katılamayacağım.Yaşadığım bir sakatlık sonucu bir süre spordan uzak kaldım ve olimpiyata kota almak için yapılan müsabakalara katılamadım.O yuzden 2024 te yapılacak olimpiyatlara katılmak ve madalya almak en büyük hedefim .
Halter sporuna kaç yaşında başlanmalı, 25 yaşında biri bu spora başlayabilir mi?
Ben 11 yaşında başladım.Başlama yaşı olarak 11-12 yaşın ideal olduğunu düşünüyorum. Halter başlamak için 25 yaş çok geç bir yaş.
⦁ Peki anne ve babalara çocuklarını haler sporuna yönlendirmeleri konusunda tavsiyeniz nelerdir?
Anne ve babalar bu konuda biraz endişeli olabiliyolar. Halter için ön yargılar var.Özellikle halterin boyu kısalttığına ve gelişimi olumsuz etkilediğine dair.Aslında yapılan araştırmalarda böyle bir bilgi yok.Sadece halterde kısa boylu olmak bir avantajdır ve genelde sporcu seçilirken boy uzunluğunun kısa olmasına dikkat edilir.Çünkü boyunuz ne kadar kısa olursa halteri kaldırma mesafenizde o kadar az olur.Anne babalarda ıse kısa boylu haltercileri görerek halterin boyu kısalttığını düşünüyor ve haltere çocuklarını yönlendirmek istemiyor.Zaten haltere başladığınız zaman hemen elinize ağırlık verilmiyor. Çocuklara oyun şeklinde hem onları eğlendirecek hemde kaslarını geliştirecek antrenmanlar uygulanıyor.Halter tekniği öğretirken çocuklara bar, ağırlık yerine sopalar veriliyor yaklaşık 1 sene teknik çalıştırılıyor. Anne ve babalara tavsiyem bu spora ön yargılarını bırakıp gelmeleri.Ülkemizde halter çok gelişmiş bir seviyede.Halter salonlarımız ve spor tesislerimiz çok fazla.Halter her geçen gün ülkemizde gelişiyor. Naim Süleymanoğlu, Halil mutlu ve kadınlarda Nurcan Taylan gibi olimpiyat şampiyonu olmuş sporcularımız var. Her biri hepimize örnek sporcular.Türk milleti çok güçlü bir millet.Anne ve babalar çocuklarını haltere yönlendirirken bu sporcularımızı izleyebilir ve daha fazla halter hakkında bilgi edinebilirse çocuklarını haltere yönlendireceklerine eminim.
⦁ Yaptığınız spor güç üzerine kurulu ama antrenmanlarınızda güç mü kardiyo mu daha ön planda oluyor?Daha çok güç üzerine çalışıyoruz. Halter ve fitness antrenmanı şeklinde kardiyo daha geri planda kalıyor
⦁ Yarış öncesi nasıl bir fiziksel ve mental hazırlık yapıyorsunuz?
Yarışma öncesi uzun bir kamp dönemi geçiriyorum. 3-4 ay gibi bir süre milli takım kampında bulunuyorum.Halterde konsantrasyon çok önemli.Fiziksel hazırlık kadar mental hazırlığında önemli olduğunu düşünüyorum.Bazen fiziksel olarak kaldırmaya hazır olduğunuz bir ağırlığı mental olarak kaldırmaya hazır değilseniz yapamazsınız.İkisinin bir arada yürümesi gerekiyor.Odaklanmanızın ve motivasyonunzun çok iyi olaması gerekiyor.Motivasyonumuda ailemin , arkadaşlarımın, antrenörlerimin desteğiyle devam ettiriyorum.
⦁ Şuan sizi izleyen veya bu röportaj okuyacak sporcular için antrenmanlar konusunda tavsiyeniz var mıdır?
Sporda mutlaka disiplinin olması gerekiyor.Süreklilik çok önemli.Başarılı olmak kolay değil.Bu yüzden her türlü zorluğa rağmen istikrarlı olup devam etmek gerekiyor.Disiplin ve özverili çalışmanın başarıyı getireceğine inanıyorum.Sporda başarılı olmak için tavsiyem yaptığınız işi bir meslek haline ve hayatınızın bir parçası haline getirmenizdir.
⦁ Günlük antrenman programından bahsedebilir misiniz?
Halter ve fitness antrenmanı yapıyorum.Haftada 6 gün koparma , silkme ,çekiş ,squat ,deadlif ve yardımcı hareketler çalışıyorum. fitness antrenmanında bütün kas gruplarımı çalıştırıyorum.
⦁ Biz Spordakadın.Net olarak diğer spor dallarındaki Tüm sporcuların medya Sponsoru Olma ve onların sesini duyurma çabasındayız Bizim hakkımızda ne düşünüyorsun, neler söylemek istersin?
Öncelikle beni bu yayına davet ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Yaptığınız iş bizler için çok değerli.Sosyal medya sesimizi duyurmada çok büyük bir rol oynuyor.Yanımızda olduğunuz ve destekleriniz için teşekkürler