Etkinlikler

Sporda Kadın: Dünya Boks Şampiyonu Büşra Işıldar

Türk sporundaki başarılı ve lider kadın sporcularımızı sizlerle buluşturmak için “Sporda Kadın” etkinliklerimiz tüm hızıyla devam ediyor.

Son söyleşimizde halterde uluslararası başarıla imza atan sporcumuz Sümeyye Kentli konuğumuz olmuştu. Şimdi ise bu haftanın konuğu; Dünya Boks Şampiyonasında şampiyonluğa imza atan milli sporcumuz Büşra Işıldar. Büşra Işıldar, spora nasıl başladı? Boksta bir kadın olarak ilerlemenin zorlukları ve artıları nelerdir? Merak edilen tüm soruları cevabı, gönüllümüz ve Sporda Kadın sayfası kurucusu Esra Küçükyalçın moderatörlüğündeki sohbetimiz ve onun röportajında!

Şimdi Söz Büşra Işıldar’da !

 

 

Öncelikle şampiyona nasıl geçti? Neler Yaşadın? Bize biraz anlatır mısın?

Öncelike 19 yaşındayım ve 6 senedir boks yapıyorum. Boksla ilk dövüşmek değil hobi olarak kilo vermek için başlamıştım. Daha sonra antrenmanlara gidip gelirken hocam benim bazı motorik özelliklerimi farketmiş. Daha çabuğum, seriyim kiloma göre. Bu nedenden dolayı bana ‘’Şampiyon olmak ister misin?’’ diye sordu. Ben de her küçük çocuğun hayali gibi olmak isterim dedim. İlk Türkiye Şampiyona’m 2017 yılında gerçekleşti. Oraya çıktığımda dört maç dört nakavtla Türkiye Şampiyonu oldum. Bir sene boyunca Türkiye şampiyonasına hazırlandım. Daha sonra 2017-2018-2019 Türkiye Şampiyonası düzenlendi ve her sene olduğu gibi Avrupa Şampiyonası vardı. Ben 3 sene hem Türkiye hem de Avrupa Şampiyonu oldum. 2017 ve geçen sene Avrupa’ya hazırlanırken pandemi çıktı. Dolayısıyla evlerimize dağıldık kamptan. Kasım ayında Avrupa Şampiyonası düzenlendi fakat covid artması nedeniyle  biz katılamadık. Dünya Şampiyonası 2021 yılı bu ay oldu. Orada Dünya Şampiyonu oldum. Bir buçuk aydır evimden uzak Kastamonu’da milli takım olarak kamp yaptık.

15 gün önce de Polonya’ya geldik. Ben 3 maçla Dünya Şampiyonu oldum. Çeyrek finalde Hintli, yarı finalde Polonyalı rakibimi yendim, finalde de Rus rakibimi eleyerek Dünya Şampiyonu oldum.

 

İnanılmaz Büşra bu haber duydukça keyif alıyoruz. Bunları haber yapmaktan gurur duyuyoruz. Başka sporla hiç ilgilendin mi?
Sadece boksla başladım ve bu sporla devam ettim.

 

Kaç yaşından beri yapıyorsun bu sporu?

13 yaşından beri yapıyorum ve 14 yaşımdan beri de dövüşüyorum. Hiç yenilgim yok.

Eminiz çok daha güzel yerlerde görmeye devam edeceğiz seni ve takip ediyoruz. Bazı insanlar boks sert bir spor olduğu için çekiniyorlar özellikle kadınlar bu konuda çok çekimser. Sen ne düşünüyorsun? İlk spora başladığında neler hissetmiştin?

Herkes öyle düşünüyor aslında. Boks bir şiddet sporu olarak geçiyor. Asla öyle değil. Biz maçta bile ring içerisinde hakem sert darbe aldığım zaman durduruyor ve nasıl olduğuma bakıyor. Kaskımız dişliğimiz her şeyimiz ekipmanımız tam.  Boks şiddet sporları arasında en az seviyede şiddet içeriyor aslına baktığımızda ve bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir şey. Dolayısıyla ülkemde bu kadar çok kadına şiddet artmışken her kadının boks sporu yapmasını öneriyorum.

 

Aslında kadına şiddete hayır diyerek ters köşe yapmış oluyorsunuz. Gerçekten böyle bir araştırma var mıdır acaba?

Evet. Mesela futbol topuna kafa ile karşıladığınızda çok refleksleri gelişmiş değil, bizde refleks var. Refleksi biliyoruz ama diğer sporda bilmiyorlar. Artı yeterince korunma yok. Bu konuyu çok araştırmıştım ilk başladığım zamanlarda.

 

Aslında bu sporu öğrenerek kendilerini savunmayı da öğreniyorlar. Herhalde sana kimse yaklaşamıyordur, öyle değil mi?

Çevremde çok fazla sen şimdi bizi döversin senin yanına yaklaşamayız diyorlar. Ama öyle değilim ben sadece ringe girdiğimde öyleyim onun dışında çok kibar nazik bir kızım.

Maçlarda sporcular çok gerçekten devleşiyorlar.. Sen ne düşünüyorsun?

Ben maça çıkarken her şeyi unutuyorum. Bazen hocamın dediklerini bile duymuyorum. Bu benim için biraz dezavantaj ama çok heyecanlanıyorum. Bazen maçta ringe çıkıp ben neredeyim diyecek kadar heyecan oluyor. Bu dünya şampiyonası olunca extra heyecan vardı.

 

Antrenörü seni yönlendiriyor ya Polonya’daki maçta nasıl oldu?

Duydum tabii. Aslında her zaman duyuyorum, sadece maça çıkmadan önce teknik veriliyor. Heyecan yapıyorum ama ringe çıktığımda maç esnasında antrenörümün söylediği her şeyi duyuyorum.

 

Antrenörün kim?

Fikret Taşdemir. Çekmeköy Anadolu Spor Kulübü öğrencisiyim.

 

Spor dışında hobin var mı?

Boks, boks, boks, hep antrenman. En boş kaldığım zamanda bile çıkıyorum koşuyorum. Hayatım bokstan ibaret. Benim günde 3 idmanım oluyor. Dolayısyla sosyal hayatımdan fedakarlık etmem gerekiyor. Bu maçı da çok istiyordum. Ve bekliyordukta bir Dünya Şampiyonluğu çok çalışmıştık. Kampta da öyle evimde de öyle. Bizim için çok guru verici maç oldu.

 

Başka hayallerin var mı?

En büyük hedefim olimpiyat. Benim 3 avrupa şampiyonluğum var. Hep derdim ki dünya şampiyonu hedefim. Ama tabii ki bir ile yetmem, yetmiyor bana. Her sene var. Hepsine katılacağım. Şimdiki hedefim olimpiyatlar. İnşallah olimpiyatlara…

 

Stratejin var mı?

Ben şimdi büyüklere geçtim. Büyüklerde avrupa veya dünyada derece alırsam olimpiyata gitmeye hak kazanacağım.

 

Boks sporuna kaç yaşında başlanmalı? 25 yaşında birisi başlayabilir mi?

Eğer müsabık olmayı yarışmalara katılmayı düşünüyorsan, 25 çok geç  yaş. İmkansız denecek kadar zor bir yaş. Bizim en alt kategorimiz 13-14 yaşlarında yeni kategori eklendi. 11-12 yaş . Ama 25 yaş yaş yarışmalar için imkansız. Sadece hobi ya da kilo vermek için yapılabilir.

 

Antrenmanlarınızda güç mü kardiyo mu ön planda?

Her ikisi de var. Bizim antrenmanlarımızda güç, çabukluk, refleks dayanıklılık her şey var. Bizim sporumuz bütün antrenmanları içeriyor. Hepsi aynı düzeyde. Bazı antrenör daha çok güç bazısı daha çok dayanıklılık çalıştırır. Ben hepsini içeriyorum.

 

Fiziksel ve mental olarak nasıl hazırlanıyorsun?

Mesela antrenmanlarımı mental olarak hazırlanmak bizim için çok önemli. Benim antrenmana giderken giydiğim kıyafetin bile önemi var. İstemediğim bir kıyafeti o gün giymiyorsam o gün antrenmana konsantre olamıyorum. Bizim için motivasyon, konsantre antrenmanda çok önemli yani kendimi  müsabaka neyse önümde Dünya Şampiyonluğu varsa ona hazırlanıp ona hedefleniyorum. Maçta da öyle, maç sırasında da sadece onu almaya odaklanıyorum.

 

Unutamadığın anın var mı?

Rakiplerim yenildiği zaman sarılıyorlar bana omzumda ağlıyorlar yenildikleri için. Mesela maç öncesi ‘’face to face’’ oluyoruz. Profesyonel maçlarda görmüşsünüzdür. Birbirimize bakmaktansa biz sarılıyorduk. Ringe girdiğimde bambaşka bir insanım. Asla arkadaşım tanımam çünkü ben bütün hayatımı o ringteki 9 dk için harcamışım. Ailemden sosyal hayatımdan fedakarlığı onun için yapmışım. O yüzden tanımam.

 

Seni dinleyenlere ve anne babalara tavsiyen var mı?

Boks asla şiddet sporu değil. Gelişim çağındaki bir çocuğun boksa yönlendirebilirsiniz. Çok stres atıcı bir branş.

 

Son olarak ‘’sporda kadın’’ konusunda neler düşünüyorsun?

Destekleriniz için çok çok teşekkür ederim. Beni Avrupa Şampiyonu olduğum zaman da paylaşmıştınız. Fakat ilk defa yayınınıza katılıyorum. Gerçekten böyle bir sayfayı görünce çok mutlu oldum. Zaten takip ediyordum. Yayınınıza çağırdığınız için de teşekkür ederim.


Canlı Yayını Kaçıranlar için:

 

 

İlgili yazılar

2.Denize Yelken ile İlk Adım

Admin

Dernek Yönetimimizin Federasyon Seçimleri Maratonu

Admin

Türkiye Spor Zirvesi Oturumu

Admin