Etkinlikler

Bültenimizde ayın konuğu: Türkiye Triatlon Federasyonu

Spor Derneği’nin aylık yayımladığı, spor camiasındaki gelişmeleri ve çalışmaları konu alan e-bültenimizde konuğumuz Türkiye Triatlon Federasyonu Başkanı Sayın Bayram Yalçınkaya.

Triatlonun dünyada ve özellikle ülkemizde popülaritesi günden güne artıyor. Öyle ki, Avrupa’da futboldan sonraki en geniş lisanslı sporcu sayısına sahip branş triatlon. Üç farklı spor branşının; yüzme, bisiklet ve koşunun ardışık yapılmasından oluşan, görsel yönü çok ön planda olan tam bir gösteri sporu triatlon. Türkiye’de triatlon ile ilgili son birkaç yıldır ciddi adımlar atılmaya başlandı. Bu olumlu gelişmelerin mimarı, Türkiye Triatlon Federasyonu Başkanı Sayın Bayram Yalçınkaya ile 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları hazırlık sürecinde federasyonun çalışmalarını ve uzun dönem sporcu yetiştirme politikalarını konuştuk. Söz sayın Yalçınkaya’da:

Balkan Şampiyonasında 3 altın 5 gümüş ve 3 bronz madalya aldık

Ülkemizde katılımcı Triatlon sporunun yaygınlaşabilmesi için yapmış olduğumuz çalışmaların ortaya konduğu bülten çalışmanız için öncelikle bizler teşekkür ederiz. Bildiğiniz üzere, federasyonumuz bünyesinde 19 Haziran 2018’de gerçekleşen olağan üstü genel kurul sonucunda göreve geldik. Bu tarihten önceki yıllarda maalesef milli takıma seçilen sporcularımız kendi imkanları ile uluslararası yarışlara katılıyordu. Bu da uluslararası anlamda sporcularımızın kendilerini geliştirmeleri için gerekli motivasyonu yakalamaları için çok önemli bir sorun teşkil etmekteydi. Sırf bu yüzden sporu bırakan çok yetenekli sporcularımız vardı. Biz geldikten sonra federasyonumuzun imkanları ile sporcularımızı uluslararası müsabakalara göndermeye ve tekrar motivasyonlarını sağlamaya çalıştık. En son gerçekleşen Balkan Şampiyonasında 3 altın 5 gümüş ve 3 bronz madalya aldık. Tabi bizim için Balkan Şampiyonaları yeterli bir başarı değil, en kısa zamanda önce Avrupa sonra ise dünya şampiyonalarında başarı elde etmek için gerekli alt yapı çalışmalarını yapıyoruz. 

2019 ETU Sprint Triatlon Balkan Şampiyonası yıldızlar, gençler ve elit sporcuların yarıştığı müsabakalarda Türk sporcular 12 madalya kazandı.

Uluslararası federasyonlarla olan ilişkilerimizi, ülkemizin hak ettiği seviyelere taşıdık

2018 yılında gerçekleştirdiğimiz organizasyonlarla ve Olimpiyatlara sporcu yetiştirme adına yaptığımız hizmetlerle camiamızın federasyonumuza olan güvenini tekrar inşa ettik. 2019 yılı itibariyle artık okul sporlarına dahil olduk. Alt yapı ve gelişim açısından bu durum, bizler için çok önemliydi ve bunu başardık. Olimpiyat yolunda birçok federasyonda olduğu gibi Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) bünyesinde triatlon branşımızın da yer alması için mücadele verdik. Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun ve Spor Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Baykan’ın desteği ile triatlon branşının da TOHM kapsamına alınmasının onayını aldık.

Göreve geldikten sonra yerel yönetimlerimizle kurduğumuz iyi ve yakın ilişkiler sayesinde organizasyonlardaki federasyon maliyetinde önemli oranda tasarruf sağladık. Uluslararası federasyonlarla olan ilişkilerimizi, ülkemizin hak ettiği seviyelere taşıdık ve camiamızın üzerinde bir yük haline gelen iki yıl men cezasını kaldırdık. Geçmiş dönem borçlarını azalttığımız gibi hizmet dönemimizde yeni borç yapmamaya gayret ettik.

Özellikle organizasyonlarda mali yük getiren cip sistemi bizim için ciddi bir sorundu, kiralama yöntemi ile kullandığımız cip sistemi sorununu çözerek federasyonumuz üzerindeki mali yükten kurtulduk. Artık federasyonumuzun kendine ait cip sisteminden gelir elde etmeyi planlıyoruz.

Sayın Bayram Yalçınkaya’nın bizzat takip ettiği bilimsel performans ölçümlerinden bir kare.

‘Performans Testleriyle hem lisanslı hem de nitelikli sporcu sayımızı arttırıyoruz.’

Türkiye genelinde performans testlerine başladık. Bu testler sayesinde hem lisanslı sporcu sayımızı artırıyoruz. Hem de nitelikli sporcu sayımızı artırmış oluyoruz. Buradan seçeceğimiz 2005 ve 2006 doğumlu sporculardan oluşturulacak havuzla 2022 gençlik oyunlarına hazırlanmayı planlıyoruz.

Göreve geldiğimizden bu yana Spor Eğitim Dairesi Başkanlığı’mızla ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz antrenörlük kurslarımızla hem antrenör sayımızı artırmaya çalışıyoruz hem de var olan antrenörlerimizin bilgi düzeylerini yükseltmeye çalışıyoruz. 

2020 yılında biri başlangıç seviyesi ve yaş gruplarına hitap edecek, bir diğeri ise elite düzeyde olmak üzere iki tane çeviri kitap yayınlayacağız. Uluslararası Triatlon Birliği (ITU) ile antrenörlük kurslarının akreditasyonu ve eğitim materyallerinin çevirileri ile ilgili çalışmalara başlamış bulunuyoruz.

Sporcumuz şu anda uzman ekiplerle çalışıyor’

Olimpiyat kotası alabilmiş bir sporcumuz şu an için maalesef bulunmuyor. Kota almasını umut ettiğimiz ve bu yönde desteklediğimiz sporcumuz Esra Nur Gökcek’i düzenli olarak kamplara gönderiyoruz. Dünya triatlon sıralamasında sezon başında 350. olan Esra Gökcek, yaptığı verimli kamplar neticesinde başarılı sonuçlar aldı ve bugün 118.’liğe kadar yükselmiş durumda. Sporcumuz şu anda uzman bir ekiple 1 ay sürecek bir yükselti kampı için Amerika’da bulunuyor. 

Hedefimiz, sporcumuzun dünya sıralamasında ilk 100 içine girmesi

Biz Olimpiyatlara hazırlık döneminin bir önceki Olimpiyatların son günü başladığına inanıyoruz. Bu 4 yıllık sürenin yaklaşık ilk 2 yılı kalifikasyon dönemine hazırlık, sonraki 2 yılını ise kalifikasyon dönemi olarak değerlendirmek gerekiyor. İlk iki yılda düzenli testler, antrenmanlar, gelişim seviyesine uygun yarışlar ile sporcuları sıralamada ilerletmek ve tecrübe kazandırmak, dünya şampiyonalarında yarışabilecek düzeye getirmek, ikinci iki yıllık süreçte hem olimpiyatlara hazırlamak hem de kalifiye olmak için mücadele etmek gerekiyor. Yönetim olarak göreve bu 4 yıllık sürenin tam ortasında başladık. Maalesef ilk iki yıllık kalifikasyona hazırlık döneminin iyi geçirilmediğini gördük. Sporcularımızdan dünyada en iyi sırada olan ve ilk 100’leri zorlayabileceğini düşündüğümüz Esra Nur Gökçek’i genel müdürlüğümüzün desteği ile Olimpik havuza aldık. Şu an için Olimpik kadroda bulunan sporcumuz Esra Gökçek’in dünya sırlamasındaki yerini yükseltmeye ve kıta kotası ile kalifikasyonu almasını sağlamaya çalışıyoruz. Bunun gerçekleşmesi için çok sayıda yarış koşup hem tecrübe kazanması hem de puan toplaması gerekiyor. Bu süreçte özellikle yüksek puan alabileceği yarışları belirleyerek bu yarışlara katılımını sağladık. Hedefimiz, sporcumuzun dünya sıralamasında ilk 100 içine girmesi. 

Olimpiyat kotası alacak ya da alması muhtemel sporcularınız hangi profesyonel ekiplerle birlikte çalışıyorlar? Performanslarının ölçülüp geliştirilmesi için nasıl bir profesyonel yapı ile hareket edip ne tarz çalışmalar yapıyorsunuz?

Daha önce de bahsettiğim gibi Esra için şu anda Amerika’dan bir koçtan destek alıyoruz. Bu sene ikinci kez 1 aylık kampa gönderdik. Performans takibini, gelişimini düzenli olarak katıldığı yarışlarla yapıyoruz. Göreve geldiğimiz gün tüm sporcularımızın takibini yapmak ve triatlon sporunu ülkemizde daha yaygın hale getirmek için performans testleri uygulamasını başlattık. Fransa’nın kullandığı ve oraya göre norm değerleri olan, yıldızlar kategorisinde yarışan bir sporcunun bugün koştuğu dereceden gelecekte nerelere varacağı konusunda ipuçları veren performans testlerinin bu sezonki 4.’sünü sekiz ilden yaklaşık 200 sporcunun katılımı ile gerçekleştirdik. 

 Triatlon Federasyonu tarafından düzenli olarak İstanbul, Gaziantep, Ankara, Antalya, Bursa ve Denizli illerinde yapılan Performans Testlerinden bir kare

2020 olimpiyatlarından daha sonrasını da göz önünde bulundurarak, müsabık-faal sporcu havuzumuzun büyümesi adına eğitim ve altyapı ile ilgili hangi çalışmaları yapmaktasınız?

Türkiye genelinde yaptığımız Performans testlerinden bahsetmiştim. Bu testlerde yüzme ve koşu olmak üzere iki ayrı branşta sporcuları teste tabi tutuyoruz. Birçok ileri seviye de ülkenin kullandığı bu testler sayesinde sporcularımızı bu ülkelerle kıyaslayabildiğimiz gibi, aynı zamanda kendi norm değerlerimizi belirliyoruz. Bu testler sayesinde yeni sporcuları triatlon branşı ile tanıştırarak, sporcu havuzumuza nitelikli sporcular seçmiş oluyoruz. Triatlon alt yapısını yaygınlaştırmak için yaptığımız belki de en önemli proje Triatlon Okulları… Gelecekte antrenörlerden ayrı olarak eğitmenler yetiştirip bu eğitmenlere triatlonun alt yapısını emanet edeceğiz. 

Sponsorluk anlaşması ile federasyonumuza maddi destek almış olduk

2005 ve 2006 doğumlulardan oluşturacağımız sporcu havuzu ile 2022 Gençlik Oyunları’na hazırlanmak için yürüttüğümüz projemizden bahsetmiştim. Bu proje için zaten federasyonumuz sponsorlarından Accel Bisiklet ile ayrı bir sözleşme yaparak destek aldık. Ayrıca Peugeot otomobil markası ile bu sene imzaladığımız sponsorluk anlaşması ile federasyonumuza maddi destek almış olduk. Giyim sponsorumuz Joardanred ile milli takımımızın kıyafet giderlerini karşılamış olduk. Profesyonel bir ajansla anlaşarak organizasyon sponsorları bularak organizasyon giderlerimize ve federasyonumuza katkı sağlayacak yeni sponsorlar bulmayı hedefliyoruz.

Triatlon Federasyonu, sektörün önde gelen firmalarıyla sponsorluk anlaşmaları imzalayarak öz kaynaklarını arttırmaktadır.

Çalışmalarımızla branşımızı en kısa zamanda hak ettiği yere getireceğimize inanıyorum

Son olarak şunu eklemek istiyorum. Avrupa’da futboldan sonra en çok lisanslı sporcu sayısına sahip branş olan triatlonun ülkemizde de çok hızlı geliştiğini görüyoruz. Geçen sene 300’ün altında sporcunun katıldığı Didim Triatlon Yarışları’na bu sene 800’ün üstünde sporcu katılım gösterdi. Bizler triatlon branşının ülkemizde hak ettiği yerde olmadığına inanıyoruz. Planlı, kurumsal ve bilimsel çalışmalarımızla branşımızı en kısa zamanda hak ettiği yere getireceğimize inanıyorum.

Spor Derneği©
“Sporun Birliği”

Bültenimize ücretsiz abone olmak için:
https://spordernegi.org.tr/aboneol

Bültenlerimize konuk olmak için:
https://spordernegi.org.tr/iletisim/

İlgili yazılar

Türkiye Spor Zirvesi Oturumu

Admin

Cumhuriyet Faaliyetimiz Meydanlara Sığmadı

Admin

Bingöl Yayladere’den Denize Yelken

Admin