Bültenimizde ayın konuğu: Türkiye Voleybol Federasyonu

Spor Derneği’nin aylık olarak yayımladığı, spor camiasındaki gelişmeleri ve çalışmaları konu alan e-bültenimizde konuğumuz Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Sayın Mehmet Akif Üstündağ

Voleybolda, kadın milli takımı ve kulüp takımlarımızın başarıları peşi sıra geliyor. A Milli takımımız, son Avrupa Şampiyonası’nda ikinci olmuş ve Dünya Kupası finallerinde yer alıyor. Başlıca lokomotif kulüplerimiz olan Eczacıbaşı, VakıfBank ve Fenerbahçe gibi Kadın takımları Şampiyonlar Ligi şampiyonu olup; sürdürülebilir şekilde finallere katılıyor… Kuşkusuz bu olumlu gelişmelerin mimarı olan Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Sayın Mehmet Akif Üstündağ ile bu gelişmelerin nasıl yaşandığını konuştuk.

Ayrıca sürdürülebilir başarı için 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları hazırlık sürecinde; federasyonun çalışmalarını ve uzun dönem sporcu yetiştirme politikalarını irdeleme şansımız oldu ve şimdi öz Sayın Üstündağ’da :

“CEV Avrupa Altın Ligi’nde namağlup şampiyon olarak taçlandırdık”

Filenin Sultanları

Öncelikle yapmış olduğunuz bülten çalışmanız için teşekkür ederiz. Bildiğiniz üzere, 23 Ağustos – 8 Eylül tarihlerinde Ankara’da ev sahipliği yaptığımız Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda A Milli Kadın Voleybol Takımımız, 16 yıl aranın ardından yeniden final oynama başarısı gösterdi. Finalde de son şampiyon Sırbistan’a 3-2 kaybettik. Şampiyonluğu kaçırmanın üzüntüsünü yaşadık ancak final oynamakda güzeldi. Bence şampiyonluk hakkımızdı. Taraftarlara, teknik ekibimize, sporcularımız ile sporcu ailelerine ve başarıda emeği geçen herkese bir kez daha sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Erkekler de ise geçtiğimiz yıl, yeni bir yapılanmaya giderek genç oyunculardan kurulu bir milli takım kadrosu oluşturduk. Geçtiğimiz yıl yakalanan olumlu ivmeyi ise; bu sene CEV Avrupa Altın Ligi’nde namağlup şampiyon olarak taçlandırdık.

U16 Kız Milli Takımımız da İtalya’nın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda namağlup ve sadece 1 set vererek kupaya uzandı ve bizleri gururlandırdı.

“Spor Lisesi bulunduran tek federasyon Voleybol Federasyonu’dur. “

Ülkemizde bir spor federasyonuna ait müfredat yürüten bir lise olduğunu biliyor muydunuz ?

Federasyon olarak Türk voleybolunu daha ileriye götürmek, taşımak, sporcu sayısını artırmak en büyük hedeflerimizden bir tanesiydi. Altyapıya büyük önem veriyoruz. Türkiye’de 6-12 yaş arasındaki tüm çocukları voleybol ile tanıştırmayı ve ülkemizdeki lisanslı sporcu sayısını artırmayı hedefleyen Fabrika Voleybol’ un 27 ilde olmak üzere toplam 29 okulu bulunuyor. Bu projeyi de 81 ile yaymak en büyük arzumuzdur.

Fabrika Voleybol okullarımızın yanı sıra Ankara’da Spor Lisemiz var. Bugün Türk sporunda yer alan federasyonlara baktığımızda spor lisesi bulunduran tek federasyon Voleybol Federasyonu’dur. Spor Lisesi’nin yanı sıra 200 öğrencisi bulunan yurdumuz da mevcuttur. TVF Spor Lisesi ile öğrenci yurdumuzun sorunlarını çözdük ve okulumuzu daha iyi şartlara sahip bir okul olarak sporcular için cazip hale getirdik.

Gerek çocuklarımızı voleybolla tanıştırmak gerekse tesis konusundaki problemleri aşmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığımız ile bizim birçok sorunumuza çare olacak ‘Eğitimde İş Birliği Protokolü’nü imzaladık.  ‘Eğitimde İş Birliği Protokolü’ temel olarak ilk, orta ve lise öğrencilerimize voleybol ve spor sevgisini kazandırmayı, voleybol sporuna erişimi kolaylaştırmayı, Türk voleyboluna yeni ve yetenekli sporcular kazandırmayı hedeflemekte. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullara ait salonlar, federasyonumuzla ortak kullanılmaya başlandı. Voleybol sporuna ilişkin eğitimler, etkinlikler, kurslar, spor yarışmaları ve oyun sahaları, Bakanlık ve Federasyonumuzun ortak çalışmasıyla planlanarak yapılacak. Hali hazırda İstanbul’da alt yaş kategorilerinde toplam 982 takım müsabakalara katılmaktadır. Bu takımlarımızın müsabakaları için salon bulunamıyordu. Bu soruna da Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol ile çözüm bulduk. Bu protokol çerçevesinde sadece öğrencilerimiz için değil beden eğitimi öğretmenlerimiz için de federasyonumuzca eğitim çalışmaları planlanmaktadır.

Voleybol Erkek A Milli Takımımız

“Projelerin yaygınlaşması ve daha fazla çocuğumuzu ve sporcumuzu voleybolla tanıştırmak en büyük arzumuz.”

Yetenekli öğrencileri voleybol sporuna kazandırmak için tüm okullarda yetenek taraması, federasyonumuz uzmanlarınca gerçekleştiriyor. Bölgesel olarak geliştirilen projelerin yaygınlaşması ve daha fazla çocuğumuzu ve sporcumuzu voleybolla tanıştırmak en büyük arzumuz.

5 yıllık aranın ardından ise; Türk voleybolunun en önemli destekçilerinden biri olan AXA Sigorta, bu sezonla birlikte Kupa Voley’in yanı sıra Efeler Ligi’nin isim sponsorluğunu da üstlenmeye başladı.

Türkiye Voleybol Federasyonu ile Türk Voleybolu’ nun en önemli destekçilerinden TRT Spor arasında gerçekleşen anlaşma sonucunda da TRT Spor, 2017-2018 voleybol sezonundan bu yana Türkiye Voleybol Ligleri, AXA Sigorta Kupa Voley, Spor Toto Şampiyonlar Kupası ve milli takım müsabakalarının resmi yayıncı kuruluşu oldu, canlı yayınlanan maç sayıları oldukça arttı. Örnek vermek gerekirse; bu sezon sadece 40 günlük süreçte, 2’si Spor Toto Şampiyonlar Kupası olmak üzere liglerimizde toplam 32 müsabaka TRT SPOR ve TRT SPOR 2 ekranlarından spor severler ile buluştu.

Müsabakaları yöneten değerli hakemlerimizin üzerinde oluşabilecek baskının ortadan kalkmasının yanı sıra takımların haklarını da korumaya yönelik önemli adımlar attık. Tüm spor camiasının beğenisini kazanan ve en düzgün şekilde uygulanan Görüntülü Değerlendirme Sistemini (GDS) AXA Sigorta Efeler Ligi, AXA Sigorta Kupa Voley, Vestel Venus Sultanlar Ligi ve Spor Toto Şampiyonlar Kupası’nda oynanan tüm müsabakalarda uygulamaya başladık.

Sayın Başkan, Filenin Sultanları’nın Tokyo yolundaki rakipleri belli oldu, şansımızı nasıl görüyorsunuz?

A Milli Kadın Voleybol Takımımız, 7-12 Ocak 2020 tarihleri arasında Hollanda’da Apeldoorn’da Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) tarafından organize edilecek Avrupa Olimpiyat Oyunları Kıta Elemeleri’nde mücadele edecek. Millilerimiz, Almanya, Hırvatistan ve Belçika ile B Grubu’nda yer alıyor. Olimpiyat Oyunları’na bir kez daha katılmak istiyoruz. A Milli Kadın Voleybol Takımımızın, olimpiyatlarda yer alması gerektiğini düşünüyorum. Eğer Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenecek olimpiyat oyunlarına katılma şansı elde edebilirsek, orada önemli işler başarabileceğimizin kanaatindeyim. Bu doğrultuda çalışmalara başladık. Bizim en büyük destekçimiz yine Hollanda ve çevre ülkelerde bulunan Türk vatandaşlarımız olacaktır. Türk vatandaşlarımızın müsabakalarda takımımızın yanında olacağını biliyoruz.

Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Ankara Başkent Voleybol Kampüsü içerisinde yer alan performans ve ölçüm laboratuvarı

Takımlarımız hangi profesyonel ekiplerle birlikte çalışıyorlar ? Performanslarının ölçülüp geliştirilmesi için nasıl bir profesyonel yapı ile birlikte hareket edip ne tarz çalışmalar yapıyorsunuz ?

Hem kadın hem de erkek milli takımlarımız, kendini sürekli yenileyen, deneyimli, teknik donanımlara sahip antrenörlerle çalışmaktadır. Bu bağlamda milli takımlarımızın tüm ihtiyaçları psikolog da dahil olmak üzere bu ekiple sağlanmaktadır.

Ayrıca özellikle altyapı milli takımlarımızdaki sporcularımıza Gazi Üniversitesi ile yaptığımız protokol kapsamında görevlendirilen diyetisyen tarafından beslenme desteği sağlanmakta, milli takım sporcularımızın yanı sıra fabrika voleybolda bulunan çocuklarımızın ailelerine de beslenmeyle ilgili bilgiler verilmektedir.

Federasyonumuza ait tesislerimizde de her takımın ihtiyacını karşılayabilecek olanaklara sahibiz. Yeniliklere, fikirlere her zaman açığız. Federasyon olarak kendimizi geliştirmek için eksik olan noktalarımızı belirleyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Kulüplerimiz voleybola ciddi yatırım yapıyor, emek harcıyorlar. Bunun karşılığını da alıyoruz. Gururlu ve mutluyuz. Kulüpler bazında son yıllara baktığımızda Türkiye’nin Avrupa Kupaları’na ambargo koyduğunu görüyoruz. Özellikle sizin de belirtiğiniz gibi kadın kulüplerimiz, Avrupa ve dünyada kazanılmadık kupa bırakmadı. Avrupa Kupaları’nda zirvenin değişmeyen adresi olan Türkiye, CEV’in ülke takımlarının Avrupa Kupaları’nda aldığı puanların baz alınarak oluşturulduğu sıralamalarda kadınlarda 519.66 puanla 1’nci; erkeklerde ise; 341.66 puanla 4’üncü sırada yer alıyor.

A Milli Erkek Voleybol Takımı’nda yeni bir planlamaya giderek genç oyunculardan oluşan isimlerin yanına tecrübeli isimleri de dahil ederek iyi bir kadro yapısı oluşturduk. Erkek milli takımımız; bu yıl katıldığı CEV Avrupa Altın Ligi organizasyonunda namağlup şampiyonluğa uzandı. Türk erkek voleybol tarihi açısından büyük bir başarıya imza attılar. Yakaladığımız bu başarılı ivmeyi önümüzdeki yıl da sürdürmek istiyoruz. Hedeflerimizden bir tanesi önümüzdeki sezon Milletler Ligi’ne katılım hakkı elde edebilmek, bunu da başaracak güce sahip olduğumuzu düşünüyorum.

Müsabık-faal sporcu havuzumuzun büyümesi adına eğitim ve altyapı ile ilgili hangi çalışmaları yapmaktasınız?

Eğitim Kurulumuz ve Tüm Voleybol Antrenörleri Federasyonu (TVOLAF) ile birlikte altyapı antrenörlerine eğitim seminerleri gerçekleştiriyoruz. Bunların yanı sıra altyapıya ciddi önem veriyoruz, elde edilen başarıların kaynağının, altyapımızın sağlam olmasına bağlıyorum. Bunun yanı sıra erkeklerde ve kadınlarda milli takımlar için sporcunun havuzunun büyümesi için ülke genelinde devam ettiğimiz ‘Geleceğin Yıldızlarını Arıyoruz’ projemiz bulunuyor.

Ayrıca ülke genelinde bulunan okullarla iletişime geçilerek, her okulun bir voleybol takımı olması adına da çalışmalar yürütülmektedir.

M. Akif Üstündağ: “Temel olarak ilk, orta ve lise öğrencilerimize voleybol ve spor sevgisini kazandırmayı, voleybol sporuna erişimi kolaylaştırmayı, Türk voleyboluna yeni ve yetenekli sporcular kazandırmayı hedefledik.”

Sayın Başkan, Federasyonumuzun faal sporcu sayısındaki artışı hedeflediğinizi düşünüyoruz, bu kapsamda federasyonumuz bütçesinin arttırılması ile ilgili öz gelir çalışmalarınız (öncelikle sponsorluk) nelerdir?

Türkiye Voleybol Federasyonu olarak faal sporcu sayısındaki artışı elbette hedefliyoruz. Takım sporlarında en fazla lisanslı ve faal sporcu sayısına sahip iki federasyondan biriyiz. Sporcu sayısını arttırmak amacıyla da ciddi çalışmalarımız var.

Öncelikle bu eğitim çalışmalarımızda gelir odaklı olmadığımızı belirtmek isterim. Başka kaynaklarla bu faaliyetleri gerçekleştirmek, bunların sürekliliğini sağlamak ve şartları iyileştirmek için çalışıyoruz. Ancak belirli bir bütçe çerçevesinde hareket ettiğimiz için gelirimizin giderimizi karşılaması gerektiği de açıktır.

En fazla öz gelire sahip spor federasyonları arasındayız. Öz gelirimizi her sene arttırarak bunun devamlılığını sağlamak  üzere çalışma ve planlar yapıyoruz.

Yaptığımız iletişim çalışmaları ile Türkiye Voleybol Federasyonu’nun ve voleybolun daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayarak, hem sponsorların hem de sporseverlerin daha fazla ilgisini çekmeye çalışıyoruz.

Ayrıca gerek mili takımlarımızda gerek liglerimizde gerekse diğer faaliyetlerimizde  Türkiye’nin önemli markaları, Türkiye Voleybol Federasyonu’nu resmi sponsor olarak desteklemekte ve Türkiye Voleybol Federasyonu’nun öz gelirlerine katkı sağlamaktadır.

Yine, bazı önemli markalarla görüşmelerimiz devam ediyor.

Türkiye Voleybol Federasyonu Yönetim Kurulu

Türk voleyboluna yeni ve yetenekli sporcular kazandırmayı hedefledik

Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’yla imzaladığımız ‘Eğitimde İş Birliği Protokolü’ kapsamında temel olarak ilk, orta ve lise öğrencilerimize voleybol ve spor sevgisini kazandırmayı, voleybol sporuna erişimi kolaylaştırmayı, Türk voleyboluna yeni ve yetenekli sporcular kazandırmayı hedefledik. Bakanlıklar ile yapılan ortak çalışmayla TVF’nin kriterleri doğrultusunda daha fazla altyapı tarama çalışması yapılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullara ait spor saha ve salonları da federasyonumuzla ortak kullanılmaya başlandı. Bakanlıklarımızla yürüttüğümüz çalışmalarla voleybol sporuna ilişkin eğitimler, etkinlikler, kurslar, spor yarışmaları ve oyun sahaları yapılmaktır.

Bültenimize ücretsiz abone olmak için:

Bültenlerimize konuk olmak için:

Sporda Kadın: Motosiklet Sporcusu Gökçen Kabaş

Üniversitelerarası Yarış Desteği