Genel

Eğitim 2023 Spor Vizyonu: E-Okul Sosyal Etkinlik Modülü

Eğitim 2023 Vizyonu kapsamında daha önceden belirlenen hedefler bir bir hayata geçirilmeye başlandı. Eğitim 2023 Vizyonu’nda belirlenen hedefler doğrultusunda; uygulamaya geçildikçe derneğimiz aracılığıyla T.C Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulan işte o yenilikler:

Daha önceden duyurduğumuz üzere vizyon belgesinde bulunan; sosyal, sportif ve kültürel etkinliklere katılan çocukların faaliyetlerinin, bir bilgi işlem modülü aracılığıyla kayıt altına alınacağı ve bu verilerin değerlendirme süreçlerinde kullanılacağı açıklanmıştı.

“Veriler kayıt altına alınacak
Çocuklarımızın sosyal ve eğitsel becerilerinin sınıf ve okul düzeyinden Millî Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatına kadar izlenmesi, değerlendirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik olarak tüm illerimizde ölçme değerlendirme birimleri kurulacaktır. Tüm çocuklarımızın sosyal, sportif ve kültürel etkinlikleri e-portfolyo içerisinde derlenecektir. Ortaya çıkacak dosyanın verileri öğrencinin ihtiyacı olan çeşitli değerlendirme süreçlerinde kullanılacaktır.” diye açıklanmıştı.

Verilerin Kayıt Altına Alınmasıyla İlgili İlk Adım Gerçekleşti

Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından öğrencilerin okul içinde veya dışında sosyal etkinliklere ve sosyal sorumluluk projelerine katılımının kayıt altına alınması, belgelendirilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi için e-Okul Sistemi içerisinde “Sosyal Etkinlik Modülü” oluşturulmuştur. e-Okul Sosyal Etkinlik Modülü, Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği dikkate alınarak bilimsel, kültürel, sportif, sanatsal etkinlikler ve toplum hizmeti çalışmaları olmak üzere 5 ana başlık üzerinden tasarlanmıştır. Söz konusu başlıkların altında ise 131 kategori bulunmaktadır. 

29.03.2019 tarihinde yayımlanan belge

Bakan Yardımcısı Mustafa SAFRAN imzasıyla yayımlanan belgede, Eğitim 2023 Vizyonu Hedef 2’de belirtilen “Çocuklarımızın sosyal ve eğitsel becerilerinin sınıf ve okul düzeyinden Millî Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatına kadar izlenmesi, değerlendirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik olarak tüm illerimizde ölçme değerlendirme birimleri kurulacaktır. Tüm çocuklarımızın sosyal, sportif ve kültürel etkinlikleri e-portfolyo içerisinde derlenecektir.” vizyonu da hayata geçirilmiş oldu.

Makam Oluru için tıklayınız.
e-Okul Sosyal Etkinlik Modülü Uygulama Kılavuzu için tıklayınız.

Peki Bu Adım Çocuklarımıza Ne Kazandıracak?

Tüm gelişmiş ülkelerde, çoklu zeka kuramına göre sadece matematik gibi derslikte verilen formal dersler üzerinden eğitim vermenin yeterli olmayacağı düşüncesi hakimdir. Gelişmiş ülkelerin eğitim programlarındaki nihayi amaç; çocuğun öncelikle kendi ayaklarının üstünde durmasını sağlamakla birlikte, program çözme ve kendiliğinden öğrenme becerisine sahip olmasını sağlamak esas amaçtır.
İşte bu sebeple T.C Milli Eğitim Bakanlığı’da çocuklarımızın bilişsel gelişimlerine ek olarak devinişsel, psikolojik ve sosyal gelişimi için de sosyal etkinliklerin önemini vurgulamak ve değerlendirme süreçlerinde kullanmak üzere söz konusu verileri kayıt altına almaya başlamış bulunmaktadır.

Çoklu Zeka Kuramı’na göre geliştirilebilecek alanlar

OECD PISA Direktörü Anreas Schleicher’de bu konuya vurgu yapmıştı
Geçtiğimiz yıllarda Habertürk’e konuşan PISA Direktörü Andreas Schleicher değerlendirmelerde bulunmuştu:

Eğitim 2023 Vizyonu’na göre bundan sonra uygulanacak hedefler nelerdir?

1)Çocukların öğleden sonra spor kulüplerinde antrenman yapabilmesi:
Okul/Mahalle spor kulüpleriyle iş birliği halinde ilgili spor dalında yetenekli olan öğrencilerin öğleden sonra antrenmanlara katılımı ve eğitimler için gereken düzenlemeler yapılacaktır diye duyurulmuştu. Söz konusu vizyon ile okulun ve çocukların, bulundukları mahallenin bir parçası olarak geliştirilmesi için kayıt bölgelerinde okul-mahalle spor kulüplerinde, ilgili spor dalında yetenekli olan çocukların öğleden sonra spor kulüplerinde yoğunlaştırılmış antrenmanlara katılımı için gerekli düzenlemeler yapılacaktır diye açıklanmıştı.

2)Stadyumların içerisine Spor Liseleri
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, daha önce yaptığı açıklamada: spor liseleriyle ilgili düzenlemenin tamamlandığını belirterek, “Spor lisesi öğrencisi kendi alanıyla ilgili olmayan çok ders alıyor. Odaklanamıyor. Başka bir branşa da spora da odaklanamıyor. Bununla ilgili düzenlememiz bitti. Önümüzdeki öğretim yılı başlıyor. Hakemlik, tesis yöneticiliği, birinci kademe antrenörlük, ergonomi, engellilere spor eğitimi, rekreasyon gibi hayatta olan ama okulda olmayan birçok şey var. Bunların hepsini spor liseleriyle ilişkilendiriyoruz. Bu stadyumların içine spor lisesi açmakla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Çünkü hazır tesis var. Ders müfredatlarında bir takım değişiklikler oluyor ama tamamen öğrenci talebine uygun olarak.” diye belirtmişti.

©Spor Derneği
www.spordernegi.org.tr

* Söz konusu haberimizi paylaşmak için sosyal medyadaki paylaşımlarımızı ve/ya haber linkimizi kullanabilirsiniz.

İlgili yazılar

Olimpik Sporculuğa Geçişte Sorun Nerede?

Admin

29 Ekim Kutlaması

Admin

TSYD Kupası’nın Sahibi Ankaragücü

Admin