Uluslararası Kariyerli Spor Mezunları: Akif Yazıcı

Spor Derneği olarak Spor Bilimleri Topluluğu – SBT işbirliğiyle ülkemizde yetişmiş ama hali hazırda kariyerine yurt dışında devam eden nitelikli spor mezunlarını sizlerle buluşturmaya başlıyoruz.

İlk konuğumuz kariyerini ABD, Avrupa, Azerbaycan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde geçirmiş olan Akif Yazıcı. Konuğumuz, Hacettepe Üniversitesi SBF mezunu olup IOC, UEFA, FIFA Dünya Kupası, NBA, NFL ve Formula 1 gibi bir çok prestijli organizasyonda görev almıştır.

– Merhabalar, ben Akif Yazıcı, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Bölümü 2014 mezunuyum.

1) Spor alanında yurt dışına gitmeden önce nasıl tecrübeleriniz oldu?

– Üniversite eğitimi süresince çeşitli futbol klüplerinin alt yaş kategorilerinde ve spor okullarında ve fitness merkezlerinde görev aldım.

3) Yurt dışına nasıl geçtiniz? Yurt dışındaki kariyerinizi anlatabilir misiniz?sizce tr ile yurt dışındaki farklılılar nedir?

– Üniversiteye başladığım ilk yıldan itibaren yaz tatillerini kültürel değişim programları vasıtasıyla yurtdışında geçirdim. Bunun haricinde Erasmus değişim programı ile Coimbra Üniversitesinde eğitim gördüm. Yunanistanın Olimpia kentinde düzenlenen Uluslararası Olimpiyat Akademisi 54. Dönem Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin temsilcisi olarak katıldım. Sonrasında ise 2015 Bakü Avrupa Oyunları için organizasyon komitesine dahil oldum. Ardından 2016 yılındaki Lillehammer Gençlik Kış Olimpiyatlarında çalıştım. 2017 yılında ise Kaliforniya Orange Coast Kolejinde Kinezyoloji bölümünde uzmanlık eğitimi aldım.

Daha sonrasında ise UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi Finalleri, FIFA Klüpler Dünya Kupası, NBA NFL ve IOC’nin çeşitli organizasyonlarında operasyon sorumlusu olarak çalıştım. 2021 yılından itibaren ise Formula 1 Suudi Arabistan Grand Prix’inde görev almaktayım.

4) Yeni mezunlara ne tavsiyelerde bulunursunuz?

– Kariyerini spor alanlında inşa edecek arkadaşlarıma tavsiyem kampüse adım atılan birinci günden itibaren mümkün olan bütün fırsatları değerlendirmeleri yönünde olur.

– Özellikle Erasmus, AIESEC , Work and Travel gibi programlar, network kültürel adaptasyon ve dil pratiği açısından önemli kazanımlar elde edilemesini sağlıyor.

– Vurgulanması gereken diğer bir önemli unsur ise spor endüstrisi istihdamındaki rekabetin geldiği nokta. Özellikle spor ve organizasyon yönetimi alanlarında çalışanların sadece küçük bir azınlığınınüniversitelerin spor bölümlerinden mezunları oluşturduğu yadsınamaz bir gerçek.

– Öte yandan ise ülkemizdeki spor ekosisteminde istihdam edilen yabancı sayısı gün geçtikçe artıyor ve bizler ülke olarak aynı oranda yurtdışına insan kaynağı ihraçı yapamadığımız için endüstrideki pasta küçülüyor ve kalifiye olmak her geçen gün daha çok önem kazanıyor.

– Bu sebeple yeni mezunlar nitelikli işleri bulmak için rekabet edilmesi gereken popülasyonun farkında olarak, sürekli kendilerini geliştirmeli, donanım kazanmalı ve mezuniyete bu yönde hazırlık yapmalıdır.

5) Yurt dışında iş bakmak için nerelerden yararlanabilirim ?

Yeni mezunlar ilk olarak servis sağlayıcı şirketleri bularak başvurularını yapmaları endüstriye giriş için bir köprü olabilir.

6)Yurt dışında yüksek lisans yaparak orada iş bulabilir miyiz ?

Yurtdışında yüksek lisans yaptıktan sonra o ülkede iş bulmak daha kolay hale gelir. Yüksek lisans sonrası verilen çalışma izinlerinden yararlanarak açık pozisyonlara başvurmak tamamden dışarıdan yapılan başvurulara göre çok daha kolay işleme alınır. Öte yandan staj yapmak ve staj yapılan işyerinde staj sonrası imkanları değerlendirmek de seçeneklerden biridir.

7)Dil biliyorum, beni kabul ederlerse yeni mezunlara verdikleri maaşlarla orada yaşabilir miyim ?

Gidilen ülkedeki şartlara ve kabul edilen pozisyona göre değişmekle beraber genellikle rahat bir yaşam sürecek maaşlar verilmektedir.

30 Ağustos Zafer Bayramı

Miraç Kandili