Genel

Uluslararası Kariyerli Spor Mezunları: Berkan Otman

Derneğimiz, ülkemizin ihtiyacı olan nitelikli spor çalışanlarının özlük haklarını korur ve niteliğinin geliştirilebilmesi için faaliyetler düzenleyerek; çalışanların daha nitelikli, sertifika sahibi kişiler olması için gerekli faaliyet ve çalışmaları yapmak üzere kurulmuştur.

Dernek kuruluş misyon ve vizyonumuza paralel olarak Spor Derneği ve Spor Bilimleri Topluluğu – SBT işbirliğiyle ülkemizde yetişmiş ama hali hazırda kariyerine yurt dışında devam eden spor mezunlarıyla sizleri buluşturmaya devam ediyoruz.

Beşinci konuğumuz kariyerini Avrupa’da hentbol koçu olarak geçirmiş Berkan Otman. Konuğumuz, Hacettepe Üniversitesi SBF mezunu olup Türkiye’deki kariyerinin ardından İskandinav kökenli STíF Handball takımını çalıştırmıştır. Hentbol branşında bu kariyerine nasıl Türkiye’de başlayıp Avrupa’ya uzandı, merak edenler için detaylar yazımızda!


-Merhabalar benim adım Berkan OTMAN, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi 2010 mezunuyum. Üniversitede okurken aynı zamanda süper ligde hentbol oynuyordum. 25 yaşıma kadar aktif oyuncu olarak devam ettim ancak 25 yaşımda ciddi bir sakatlık geçirdim. Daha sonrasında ise oyunculuk kariyerimi sonlandırıp, antrenörlük kariyerime başladım. Yurt dışına gidene kadar öncelikle alt yapı takımlarında daha sonra süper lig takımlarında yardımcı antrenör olarak ve baş antrenör olarak çalıştım. Bu sırada yıldız milli takım ve plaj A milli takımlarında antrenör olarak çalıştım. Bu süre zarfında A takımlar seviyesinde bir Türkiye lig Şampiyonluğu ve 1 Süper kupa kazandım.

Türk hentbol tarihinde ilk defa bir Türk hentbol antrenörü yabancı bir takımı çalıştıracaktı

Her zaman yurt dışında çalışmak gibi bir hayalim vardı. Bende bunun için çeşitli menajerlerle temasa geçtim. Daha sonrasında 2 Fareo Adaları takımından teklif aldım. Yaptığımız birçok video toplantıdan sonra ‘’STiF’’ takımında çalışmayı kabul ettim ve sözleşmeyi imzaladım. İskandinav kökenli olan bir takımın Türk antrenör tercih etmesi onlar için de bir ilkti. Türk Hentbol tarihinde bir ilki gerçekleştirdiğim için hem çok heyecanlıydım hem de inanılmaz gururluydum. Türk hentbol tarihinde ilk defa bir Türk hentbol antrenörü yabancı bir takımı çalıştıracaktı. Vize işlemlerinin uzun sürmesinden kaynaklı takıma çok geç katılabildim. Lig başlamıştı ve 2. maçımıza çıkacaktık. Hiç unutmuyorum ilk gün televizyonda bizim takım ile ilgili konuşuyorlardı. Bende yanımdaki yöneticilere sordum ne diyorlar bizim takımla ilgili diye sordum. Yönetici de ‘’ bizim takım kesin küme düşer diyorlar’’ demişti. Bunu duyduğumda çok üzülmüştüm. Daha sonrasında hazırlık periyodu bile yapamadığımız o takımla ligi 4. bitirdik ve Faroe Kupasında final 4 oynadık. Bana ve bazı sporculara Faroe Milli takımından teklifler geldi. Çok sağlıksız başladığımız sezonda inanılmaz bir başarı elde etmiştik.  Bizim için küme düşer diye yorum yapan televizyondaki aynı yorumcular sezonun son programında Faroe Adalarında şu anda en iyi hentbol oynayan takımın bizim takım olduğunu söylüyorlardı. İlk maçlarda 100 biletli seyirci gelirken maçlarımıza en son maçta 800 biletli seyirci gelmişti. Kulüp başkanı da son 25 yılda bu kadar biletli seyirci gelmemişti demesi beni de çok mutlu etmişti.  Sezon bittiğinde 2 yıllık bir sözleşme daha imzalayıp Türkiye’ye tatile gelmiştik. Aniden aile büyüklerimizden biri rahatsızlandı ve biraz yardıma ihtiyacı vardı. Bende kulüp ile konuşarak maalesef karşılıklı olarak anlaşmamızı fesih ettik. Daha sonrasında tekrar eski kulübüm olan Spor TOTO’ya geri döndüm.

Sporcusundan yöneticisine taraftarından salonda çalışanına kadar mental açıdan bizden çok farklılar

Aslında yetenek ve bilgi olarak yurtdışındaki hiçbir sporcudan ya da antrenörden bir eksiğimiz yok. Hatta kulüpler bazında bizim kulüplerimizin elinde çok daha fazla imkan olduğunu gördüm. Ancak çok önemli bir farklılık olduğunu düşünüyorum. O da mental farklılıklar. Sporcusundan yöneticisine taraftarından salonda çalışanına kadar mental açıdan bizden çok farklılar. Herkes sorumluluklarının bilincinde ve yapması geren neyse onu yapıyor. Doğru yada yanlış. Bu açıdan orda çalışırken sadece hentbola çok daha kolay odaklanabildim ve bence başarıda bu sayede geldi diye düşünüyorum.

Kesinlikle hedeflerinizi küçük koymayın

Yeni mezun kardeşlerime ilk söylemek istediğim kesinlikle hedeflerinizi küçük koymayın. Biz okuldan fazlasıyla donanımlı mezun oluyoruz. Bizim için en büyük avantajlardan biri diyebilirim. Okulumuzdan mezun olmuş ve şu anda çok güzel yerlerde olan onlarca örnek var. Bizler yaptık, sizlerde daha iyiyi yapabilirsiniz yeter ki inanın. Hentbol tarafında baktığımda ise ben iyi derecede İngilizce biliyorum. Ancak yeni mezun arkadaşlar, sizin yurtdışı hedefleriniz var ise gitmek istediğiniz ülkenin dilini öğrenmeniz sizi bir anda çok aranan kişi haline getirir. Aynı zamanda ‘’EHF Mater Coach’’ belgesi çok önemli. Bu belge Avrupa’da bir hentbol antrenörünün alabileceği en üst düzey belge. Bende zamanında bu belgeyi aldım ve yurtdışında çok işime yaradı. Yurtdışında bir takım çalıştırmak için öncelikle doğru menajerlerle temasta olmak en sağlıklısı. Ayrıca eğer Türkiye’de çalıştırdığınız bir takım Avrupa Kupası oynuyorsa, o da sizin için bir avantaj. Çünkü Avrupa Kupalarında yendiğiniz her takım sizi radarına alır ve size teklif getirebilir sonraki sezon için…

Tanıtım Günlerini Takip Etmek

Son zamanlarda bu şekilde yurtdışına gidip orada yarım zamanlı iş bulup hayatını orada devam ettirenlerin sayısı artmış durumda. Bunda internetin çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Daha kolay ve hızlı bir araştırma yapmayı sağlıyor. Bu anlamda ülkemizde de yapılan bazı etkinliklerle üniversiteler kendilerini tanıtıyor ve şartlarını öğrencilere belirtiyor. Yurt dışında hem okuyup hem de çalışmak isteyenler için bu tarz tanıtım günlerini de takip etmek gerekir diye düşünüyorum.

Bu gittiğiniz ülkeye ve oradaki yaşam şartlarına göre değişir. Ben Faroe Adalarına gittiğimde oradaki yaşam şartları tarım yapmaya elverişli değildi. Bu yüzden bütün yiyecekler Danimarka ve komşu ülkelerden geliyordu. Ve bu yüzden yeme içme orada çok pahalıydı. Onun için gideceğiniz ülke ve şartlara göre maaşınızla nasıl bir yaşam süreceğiniz değişkenlik gösterebilir diye düşünüyorum.

Spor Derneği

Basın ve Medya Kurulu

İlgili yazılar

Avrupa Cimnastik Şampiyonası’nda Toplamda 8 Madalya

Admin

19 Mayıs Kutlaması

Admin

Berat Kandili

Admin