ÖSYM’den Milli Sporcularımıza Büyük Haksızlık

Paris Yaz Olimpiyat Oyunları devam ederken milli sporcularımıza büyük haksızlık.

Bilindiği üzere ÖSYM, Spor Bilimleri Fakülteleri’ne girişte yapılan özel yetenek sınavını merkezileştirerek üniversitelerin özerk olarak öğrenci alması uygulamasını sonlandıran bir uygulamaya gitmişti. Gelinen süreçte Spor Bilimleri Dekanlar Konseyi konuyla alakalı olarak bir komisyon çalışması yaparak derneğimizin koordinasyonunda seçme kriterleri klavuzu hazırlamıştı. Söz konusu özel yetenek kriterleri klavuzu uzman akademisyenlerden oluşan çalışma grubunun titiz çalışmaları sonrası ÖSYM başkanlığına teslim edilmişti. Ardından gelişen süreçte maalesef ki spor kamuoyunun ihtiyaçlarından uzak bir düzenlemeye gidilerek söz konusu kılavuzun bazı içerikleri branş liyakati gösterilmeksizin ÖSYM tarafından değiştirilmiştir.

Kılavuzda genel olarak sorunlar gözlemlenmesine rağmen en belirgin değiştirilen hatalardan birisi, amatör bir futbolcunun olimpik branşta milli olan bir sporcu ile hemen hemen aynı puanı alıyor olması konusudur. YÖK ve ÖSYM’nin spor camiamınızın ihtiyaçlarından uzak, alanın uzman akademisyenlerinin önerilerini dikkate almadan girmiş olduğu bu çifte standart , dekanlar konseyi ve derneğimizin geri bildirimine rağmen düzeltmediği için bu yıl sınava girecek başarılı milli sporcularımız mağdur olabileceklerdir. Futbol branşına özel olarak hazırlanan tablo ile  başlıca ülkemizin başarılı olduğu olimpik branşların dezavantajlı konuma gelmesi konunun suistimale açık hale gelmesine neden olacaktır.

Söz konusu klavuzda, futbol branşına ayrıca tablo oluşturulup diğer 31 olimpik spor branşını tek tabloda sıkıştırılması Basketbol , Voleybol , Hentbol , Güreş, Boks ve sayısız olimpik branşta Türkiye Ligi- Şampiyonasında oynayan oyuncuların es geçilip futboldaki en alt ligde oynayanlara puan verilmesi sonucu oluşmaktadır. Bununla birlikte olimpiyatlara katılan bir olimpik milli sporcunun 3. Lig futbolcusundan daha az puan alması, ve Türkiye şampiyonu olan sporculara hiç puan verilmemesi de camiamızda ayrımcılık yaratabilecek hususlar arasında yer almaktadır.

Konuyla ilgili atılması gereken adımlarla ilgili tüm spor kamuoyunu ve camiamızı bu konuda birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.

Hukuk Kurulu
www.spordernegi.org.tr

Güncel Kılavuz için burayı tıklayınız.

Süreç Nasıl Başlamıştı merak edenler için burayı tıklayınız.

Bize Ulaşın:

1 Step 1