Etkinlikler

Bültenimizde ayın konuğu: Judo Federasyonu

Judo Federasyonu Başkanı Sezer Huysuz: “Yaptıklarımız, yapacağımız daha çok projeler var. İlerleyen dönemlerde bunlarda ön plana çıkacak. Projelerimiz zaten okullara girmek. Şuanda bizim en büyük kaynağımız Milli Eğitim. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışıyoruz… “

Spor Derneği Bülteninde Bu Ay

Derneğimizin aylık olarak çıkarmakta olduğu, spor camiasındaki gelişmeleri ve çalışmaları konu alan e-bültenimizde bu haftanın konuğu:
Türkiye Judo Federasyonumuzun Sayın Başkanı Sezer Huysuz.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları hazırlık sürecinde federasyonumuzun çalışamlarını ve uzun dönem sporcu yetiştirme politikalarını konu alan röportajımız aşağıdaki gibidir.

Milli Takımlarınızın son başarılarını bizlerle paylaşabilir misiniz?
2018 yılını başarılı ve güzel sonuçlarla tamamladık. Türk judosunda, uluslararası üst düzey şampiyonalardaki yıllardır süre gelen durgunluklarına son dokunuşlar yaptığımıza inanıyorum. Uluslararası müsabakalar, asıl hedefimize ulaştığımız müsabakalar oldu. Toplam 200 madalya (69 altın, 49 gümüş, 82 bronz) kazandık. 24 yıl aradan sonra Gençler Dünya Şampiyonası’nda 73 kg judokamız Bilal Çiloğlu altın madalya kazandı.

Yine 2018 yılında Bakü’de yapılan Büyükler Dünya Şampiyonasında uzun bir aradan sonra madalya suskunluğuna son verdik. Kardeş ülke Azerbaycan’ın başkentinde gerçekleşen şampiyonada; kadınlarda +78 kg’da Kayra Sayit 15 yıl, erkekler de ise 81 kg’da Vedat Albayrak ile 17 yıl aradan sonra üçüncülük kürsüsünde yer alarak; bronz madalyalarla dönmenin mutluluğunu yaşadık.

Ayrıca; Ümitler Avrupa Şampiyonası’nda 8 madalya ve takımlarda üçüncülük, yine Gençler Avrupa Şampiyonası’nda 6 madalya, Gençler Dünya Şampiyonası’nda 2 madalya ve Akdeniz Oyunları’nda 6 madalya elde ettik.


Bu zamana kadar göreve geldikten sonra federasyonunuzda neleri değiştirmeyi başardınız? İlerleyen süreçlerde atmayı planladığınız adımlarla; daha neleri başarmayı hedefliyorsunuz?

Bizim için gerçek anlamda sporcu lisanslı sayısını arttırmak önemli. 106 bin lisanslı sayımız var, evet doğrudur. Judo her merdiven altına girip de yapılabilecek bir spor değil. Serdiğimiz minder biraz farklı her yerde açılamıyor. Bizim şuan geldiğimiz nokta iyi. Olimpik bir branşız.  

Geldiğim günden beri bir sistemi Türk judosuna monte etmeye çalışıyoruz.

Ben günü kurtarmak adına mücadele etmiyorum. En büyük hedefimiz günü kurtarmak değil gerçekten ileriye dönük sporcular yetiştirmek. Yarınki planlamayı yapıyoruz, ona göre hazırlanıyoruz. Şu anda 2024’ün takımını oluşturuyoruz. En büyük hedefimiz, 2020’de madalya alıp 2024’ün takımını hazır olarak tutmak. Biz oluruz olmayız ayrı mesele, ama ben zaten eğer ki sistemi yerleştirirsem bu sistem her zaman kalacaktır.

Planlarımız doğrultusunda sistemi oturtursak, 2020’de madalya alıp ta 2024’ün takımının iskelet kadrosunu, her sıklette  en az iki tane judocuyla oluşturursak o zaman ben evet başarılı olduk deriz. 4 yıllık sürecin ardından bu sistemi en üste çıkartıp 8 sene sonra artık zaten köşeye çekilip Türk judosunun gidişatını izlemek lazım başka hiçbir şey yapmaya gerek yok hedefimiz o… 

Hali hazırda Olimpiyat kotası almış kaç sporcunuz bulunmaktadır? 2020 Tokyo olimpiyatlarında tatamiye çıkabilecek şu anda kesin olmamakla beraber 6 sporcumuz kota içinde yer alıyor. Bu sayı olimpiyat dönemine kadar 8-9’a kadar yükselebilir. Tokyo’da 3 madalya alabilecek düzeydeyiz ve olimpiyatlarda bunu taçlandıracağımıza inanıyorum.


Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunlarıyla ilgili hazırlıklarınız nasıl gidiyor? Sporcularımızı olimpiyatlara hazırlamak için neler yapıyorsunuz?

Olimpiyat hazırlıklarımız, uluslararası ortak çalışma kampları ve bu yıl yapılacak Avrupa Oyunları ile Dünya Şampiyonası için judocularımızı sürekli kamp ve maç ortamına hazır bir halde tutmaya çalışıyoruz. Judoda iyi olan ülkelerle ortak çalışma kamplarını sürdüreceğiz.

Olimpiyat kotası almış sporcularınız nasıl hazırlanıyorlar?
Kota almış sporcularımıza ayrı bir planlama yaparak maç istatistikleri ve performanslarına göre yeni antrenman çalışma planlamaları yaparak hareket ediyoruz.   

2020 olimpiyatlarından daha sonrasını da göz önünde bulundurarak, müsabık-faal sporcu havuzumuzun büyümesi adına eğitim ve altyapı ile ilgili hangi çalışmaları yapmaktasınız?

Bizim zaten asıl amacımız; 2024 Paris Olimpiyat Oyunları için şimdiden alt yapıdan yetişen gençlerle ve başarılı sporcuları, 2020 Tokyo takımımızla beraber çalışmalarını sağlayarak, onların tecrübelerinden yararlanmaları için sürekli beraber kamp ve antrenman yapmalarını gerçekleştiriyoruz.

Milli takımla TOHM merkezlerimizi ortak çalışmalarını sağlayarak, Ümit Milli takımımızı TOHM antrenörlerinin kontrolüne verilerek, sürekli kamp ve çalışma ortamı sağlamak, çocuklara temel judo hareketlerini öğretmek daha güçlü bir yapıya sahip olmalarıyla beraber başarılarının artması sağlanmıştır. Bu da olimpik havuzdaki sporcu sayısını daha da arttırmıştır.

Federasyonumuzun faal sporcu sayısındaki artışı hedeflediğinizi düşünüyoruz, bu kapsamda federasyonumuz bütçesinin arttırılması ile ilgili öz gelir çalışmalarınız (öncelikle sponsorluk) nelerdir?

Faal sporcu sayımızda gerçekten büyük bir artış var. Bunun en büyük sebebi antrenör sayımızın artması. 81 ilde judonun başlaması, halkımızın üzerinde judo sporunun yaygınlaşması ve bölgesel ve iller arası ortak çalışmaların ve maçların yapılması sonucunda hem rekabet hem de daha çok sporcunun artması sağlandı.

Sponsorluk görüşmelerimiz var. Uluslararası yaptığımız Grand Prix Antalya judo müsabakalarının TRT’de canlı yayınlanması bizlerin reklam ve sponsorluk anlaşmaları yapmamıza kolaylık sağlamakta. Ayrıca projeler yaparak judoya katkıda sağlıyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütülen “Türkiye Yetenek Tarama ve Spora Yönlendirme Projesi”nin Federasyonumuza katkıları nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzaladık. Okul öncesi çocuklara bir projeyi yaşama geçirdik. Bu projeyle okullarda judo eğitimini veriyoruz. Okul öncesi çocuklar için şuan 3 pilot okulda uygulama başlatılmış durumda. Ayrıca bir proje daha başlattık. İlköğretim okullarında Uluslararası Judo Federasyonu, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Judo Federasyonu olarak biz bir protokol daha yapıp Türkiye genelinde 20 tane okul belirledik.

İlköğretim okulunda sporu fiziki etkinlik derslerinden birisini alıp, 40 dakika judo dersi vereceğiz. Federasyon olarak biz, minderini, judogisini, maaşlı personelini vereceğiz. Okula bir Beden Eğitimi Öğretmeni gibi gelecek, derslerini yapacak. Bütün sınıflar 40 dakika boyunca judo dersi alacaklar bu da bizim için bu büyük proje gerçekten iyi bir yayılım olacak. Genelde düşüncemiz 81 ile yayılarak, 81 ilin pilot okullarında judo eğitimini başlatıp bunu da geleneksel hale getireceğiz. 

“Bizim anlatabileceklerimiz bu. Yaptıklarımız yapacağımız projeler daha da var. İlerleyen dönemlerde bunlarda ön plana çıkacak. Projelerimiz zaten okullara girmek. Şuanda bizim en büyük kaynağımız Milli Eğitim. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışıyoruz. Milli Eğitim bakanımız spora sıcak bakıyor. Veliler artık spora sıcak bakıyor, çünkü çocuklar evde bilgisayar, telefonla oynamaktan dolayı sokakta çocuk yok. Baktılar olmuyor artık veliler çocuklarını spor salonuna yönlendirmek için çabalıyor. Bu da bizim için bir kazanım, İşte o salona gelen çocukların ellerinden tutup mücadele ettirmeyi öğreteceğiz. Hepsinden dünyada, olimpiyatta madalya almasını beklemiyorum. İyi, kötü bayrağını seven, milletini, ülkesini seven sporcular yetiştirmek istiyoruz. Asıl anlamda spor kültürünü bilen bir nesil yetiştirmek istiyoruz.”

Spor Derneği©
“Sporun Birliği”

Bültenimize ücretsiz abone olmak için:
https://spordernegi.org.tr/aboneol

Bültenlerimize konuk olmak için:
https://spordernegi.org.tr/iletisim/

İlgili yazılar

Sporda Kadın: Dünya Boks Şampiyonu Büşra Işıldar

Admin

“Denize Yelken ile İlk Adım” Bodrum’da

Admin

Eymir’de Pedallıyoruz!

Admin