Sporda Kadın: Yelkende 470 Sınıfında İlk Kez Olimpiyatlara Giden Yol

Türk sporundaki başarılı ve lider kadın sporcularımızı sizlerle buluşturmak için “Sporda Kadın” etkinliklerimiz devam ediyor!

İlk söyleşimizdeki kadın sporcumuz, motosiklet sporcusu Gökçen Kabaş olmuştu. Şimdi ise bu haftanın konukları; Yelkende ilk kez 470 sınıfında ülkemize olimpiyat kotası kazandıran sporcularımız, Okyanus Arıkan ve Beste Kaynakçı’yı konuk ediyoruz. Okyanus ve Beste spora nasıl başladılar? Daha önce olimpiyat kotası alamadığımız bir sınıfta nasıl oldu da sporcularımız, olimpik sporcular arasına girmeyi başardılar? Merak edenler için gönüllümüz ve Sporda Kadın sayfası kurucusu Esra Küçükyalçın moderatörlüğündeki sohbetimiz ve onun röportajında!

-Yelken geçmişinizden kısaca bahseder misiniz? Yelkene ilk nasıl merak sardın? Nasıl ve ne zaman başladın?

Beste: Yelkene babamın beni yaz kursuna yazdırmasıyla ve onun yönlendirmesi ile 2005 yılında, 11 yaşında başladım. Yaz kursundan sonra denizde ki hissiyatım, arkadaşlık ilişkilerim bu sporu çok sevmemi sağladı, o günden beri denizdeyim.

Okyanus: Yelken Kulübümüz olduğu için yelken ile iç içe büyüdüm .Yelken sporuna 6 yaşında başladım ve yelkeni çok sevince devam etmeye karar verdim.

-Kimi insanı deniz tutar , Sen ilk denize çıktığında ne hissetmiştin? Bizimle paylaşabilir misin?

Beste: Doğada mücadele etmek harika bir histi, en çok o hissi sevdiğimi hatırlıyorum.
Okyanus: Suyu çok seven bir insan olduğum için çok sevmiştim ve çok eğlenmiştim.

-Daha sonra bu yolda devam etme kararını nasıl aldın?

Beste: Kursa hergün koşa koşa kursa gidiyordum, kendi yaş gurubumdan arkadaşlarım ile çok güzel bir takımda oluşmuştu, onlarla da devam etmek çok istedim. Kışın da devam etmek istediğimi aileme söyledim onlarda her zaman kararlarıma destek oldular.

Okyanus: Küçükken cimnastik,bale,yüzme ve tennis yaptım.Hepsini çok severek yaptım antrenörlerim de devam etmemi çok istiyordu ama içlerinden en çok yelkeni sevdiğim için ve yelkene yoğunlaşmak istediğim için yelken sporuna devam etmeye karar verdim.Yelkene devam etme kararı verdiğimde 3.sınıftaydım.

-Antreman ve yarışlarından bahsedebilir misin biraz? Bu iş ne kadar zamanını alıyor?

Beste: Haftada 6 gün antrenman yapıyoruz, kara ve deniz antrenmanlarımız oluyor, tekne ve tüm malzememiz ile de her zaman ilgilenmemiz gerekiyor, bunlar dışında video izleyip okumalar yaptığımız saatlerde oluyor.

Okyanus: Kondisyon ve Yelken antrenmanlarımız oluyor.Haftanın 5 – 6 günü yelken antrenmanı ve kondisyon yapıyorum.

-Yelkende olduğun günlerin nasıl geçiyor?

Beste: Çok hızlı geçiyor diyebilirim.

-Tabi sormazsam olmaz ,  bize başından geçen ve hiç unutamadığın bir anından bahseder misin?

Okyanus: 2019 Optimist Dünya Şampiyonasının açılış gününde bir sanatçı şarkı söylüyordu. Ben 8 Temmuz saat gece 03:03 te doğdum .YARIŞ Antiguadaydı ve doğdugum saat açılış saatine denk geliyordu. Babam şarkı söyleyen sanatçıya doğum günün olduğunu söyledi ve sanatçı beni sahneye davet ederek bana doğum günü şarkısını söyledi.Benim için unutulmaz bir anımdır.

-Gönül verdiğin yelken sporu ile ilgili hayallerin, hedeflerin var mı?

Beste: İlk hedefim ülkemizi olimpiyatlarda temsil eden ilk kadın ekip olmaktı, 2013 yılından beri 470 sınıfında bu hedef yolunda çalışıyorum, Tokyo olimpiyatları kotasını Okyanus ile aldığımız ve bu hedefe ulaştığımız için çok mutluyum! Sonraki hedefim ülkemize olimpik seviyede madalyalar ve olimpiyat madalyası kazandırmak. Bu hedef için çok çalışmaya devam edeceğiz.

Okyanus: Olimpiyatlarda madalya almak. Dünya ve Avrupa Şampiyonu olmak.8-7 yaş başlangıç yaşı için çok uygun.7 yaştan itibaren her yaştan insan yelkene başlayabilir?

-Yelken sporuna kaç yaşında başlanmalı, 25 yaşında biri bu spora başlayabilir mi?

Beste: Yelken sporuna 11 yaşında başladım. Başlayabilir, yelken her yaşta başlanabilen ve yapılabilen bir spor ?

Okyanus: Her ikisininde de ihtiyaç olduğu durumlar oluyor.

-Peki anne ve babalara çocuklarını yelken sporuna yönlendirmeleri konusunda tavsiyeniz nelerdir?

Beste: Tavsiyem denemelerine teşvik etmek ve gerisini çocuklara bırakmak  Yelken bence karar verme mekanizmasını ve mücadele ruhunu çocuklukta çok geliştiren bir spor, sporcu yarış esnasında tüm kararları kendisi veriyor ve teknede değişebilen tüm hava koşullarıyla yarışma esnasında tek başına mücadele ediyor. bence bu tecrübeler özellikle küçük yaştaki çocuklar için çok kıymetli.

Okyanus: En yakındaki kulüplere gidip görsel olarak bu sporu görmelerini sağlamalılar ve tanıtmalılar.

-Antrenmanlarınızda güç mü kardiyo mu daha ön planda?

Beste: Antrenmanlarımız denizde de karada da hem kardiyo hemde güç içeriyor. İkiside bizim sınıfımız için aynı derece önemde diyebilirim.

-Antrenmanların ne kadar suda ne kadarı karada yapılıyor?

Beste: Haftada ortalama 5 kara, 5 de su antrenmanı yapıyoruz.

Okyanus: Antrenmanlarımın çoğu denizde oluyor.Gunde en az 4 saat deniz antrenmanım oluyor.Kara Antrenmanım hafta da en az  4 gün 2 saat sürüyor.

-Peki mental olarak nasıl hazırlanıyorsunuz?

Beste: Mental hazırlığım için spor psikoloğu Özden Uslu ile 5 senedir çalışmalarımı sürdürüyorum. Okyanus’ la da o gün antrenman veya yarış ile ilgili yaşadığımız mental süreci paylaşıyoruz ve birbirimize nasıl daha iyi yardımcı olabiliriz diye konuşuyoruz.

Okyanus: Olumlu düşünüyorum Akşamdan antrenmanımı hayal ediyorum,yapacağım şeylere odaklanıyorum

-Yarış öncesi nasıl bir fiziksel ve mental hazırlık yapıyorsunuz?

Beste: Yarış öncesi ısınma rutinlerimizi yapıyoruz ve o gün ile ilgili Okyanus ve antrenörümle mental ve teknik açıdan toplantı yapıyoruz.

Okyanus: Antrenman öncesi yoga  ve  nefes çalışması yapıyorum. Zihnimde antrenmanımı canlandıriyorum.

-Şuan sizi izleyen veya bu röportaj okuyacak sporcular için  antrenmanlar konusunda tavsiyeniz var mıdır?

Beste: Adım adım konsantre olarak, bence en önemlisi hedeflerini hiç unutmayarak çok çalışmaları. Kendimde hep bunu yapmaya çalışıyorum.

Okyanus: Zorlandıklarında asla pes etmesinler.Hep daha iyisi olmak için çabalasınlar.

-Günlük antrenman programından bahsedebilir misiniz? Nasıl antrenman yapıyorsunuz?

Beste: Deniz antrenmanı için kulübe gidiyoruz tekne hazırlığımız ve malzeme kontrollerimizi yapıyoruz bu ortalama 45 dk sürüyor sonra ısınmamızı yapıyoruz ve denize çıkıyoruz ortalama 4 saat deniz antrenmanı yapıyoruz.  Deniz antrenmanı sonrasında antrenörümüz ile, o gün ile ilgili teknik toplantımızı yapıyoruz. Sonrasında spor salonuna giderek antrenörümüz ile kara antrenmanımızı yapıyoruz.

Okyanus: Rüzgarın durumuna göre antrenman programı değışıyor.

-Biz Spordakadın.Net olarak diğer spor dallarındaki Tüm sporcuların medya Sponsoru Olma ve onların sesini duyurma çabasındayız Bizim hakkımızda ne düşünüyorsun, neler söylemek istersin?

Beste: Bizler için destek ve birlik hissetmek harika duygular, paylaşımlarınız ve çabanız sayesinde çok daha fazla kişi ile bizi buluşturmuş oluyorsunuz. Bu çok kıymetli! Bunun için çok teşekkürler.

Okyanus: Harika bir iş yapıyorsunuz.Destekleriniz için çok Teşekkürler.

Başarının arkadasında neler olduğunu merak edenler için geçtiğimiz aylarda dernek bültenimize konuk olan Türkiye Yelken Federasyonu Asbaşkanı Ceyhun Üstüner’in açıklamaları:

Bültenimizde ayın konuğu: Türkiye Yelken Federasyonu

Berlin Yelken Yarışı